
Geluidsisolatie voor de warmtepomp zelf maken: is het de moeite waard?
maart 11, 2025
Maakt een warmtepomp veel lawaai? Alles wat je moet weten
Hoe veel lawaai maakt een warmtepomp?
Duurzaam wonen wordt steeds populairder en ook warmtepompen spelen daarin een grote rol. Ze zijn energiezuinig en duurzaam, maar een veelgestelde vraag is: maakt een warmtepomp veel lawaai? Dit is een begrijpelijke zorg, vooral als je de installatie dicht bij je woonruimte of een andere kamer overweegt. In deze blog leggen we uit hoe het zit met het geluid van warmtepompen en hoe je geluidsoverlast kunt voorkomen.
Wat is het geluid van een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt door warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater te halen en deze te gebruiken om je huis te verwarmen. Hierbij draait er een ventilator en een compressor die het geluid produceren. Het geluid varieert afhankelijk van het type warmtepomp, het merk en de installatie. Over het algemeen ligt het geluidsniveau van moderne warmtepompen tussen de 40 en 60 decibel (dB). Ter vergelijking: een gesprek tussen mensen is ongeveer 60 dB, terwijl een koelkast in de keuken rond de 40 dB zit. Dit betekent dat een warmtepomp vaak meer geluid maakt dan veel alledaagse apparaten in huis. Het is belangrijk te bedenken waar je warmtepomp wordt geplaatst. Bij Modubar bieden we uitstekende geluidsisolatie voor warmtepompen en andere buitenunits.
Vraag een vrijblijvende offerte aan met specifieke prijzen en afmetingen.
Hoeveel geluid is acceptabel?
De grens van acceptabel geluid hangt af van je persoonlijke voorkeur en de locatie. In stedelijke gebieden zijn mensen vaak gewend aan wat meer achtergrondgeluid, terwijl in rustige buitenwijken een warmtepomp al sneller als storend ervaren kan worden. Er zijn wettelijke geluidsnormen waar warmtepompen aan moeten voldoen, zodat ze niet te veel overlast veroorzaken voor jou en je buren. Warmtepompen met een vermogen tot 6 kilowatt (kW) mogen niet meer dan 65 decibel aan geluid produceren. Voor systemen met een vermogen tussen 6 en 12 kW ligt deze grens op 70 decibel. Heeft u of uw buren toch last van uw warmtepomp? Bekijk dan onze noise-reducer als oplossing.
Tips om geluidsoverlast van een warmtepomp te verminderen
1. Plaatsing op de juiste locatie
Kies een plek waar het geluid minimaal storend is, bijvoorbeeld uit het zicht en niet direct naast ramen of slaapkamers.
2. Gebruik geluidsschermen
Schermen of afschermingen kunnen het geluid dempen en voorkomen dat het geluid naar buren of woonruimtes weerkaatst.
3. Isolatie en trillingsdempers
Modubar maakt gebruik van hoogwaardige isolatie, die ook helpt om geluidsoverlast binnen te beperken. Daarnaast kunnen trillingsdempers onder de warmtepomp trillingen en geluid minimaliseren.
4. Kies een stille warmtepomp
Er zijn merken en modellen speciaal ontwikkeld voor stille werking, met geluidsniveaus die nauwelijks hoorbaar zijn.


Waarom Modubar als je warmtepomp lawaai maakt?
Bij Modubar bieden we duurzame oplossingen. Door de strakke geluidsisolatie, slimme materiaalkeuze en productie in eigen fabriek zorgen we voor uitstekende geluiddemping. Bovendien staan we voor maatwerk: elke installatie wordt afgestemd op de situatie ter plaatse, met oog voor het uiterlijk en de functionaliteit. Onze modulaire omkastingen zijn niet alleen effectief in het reduceren van geluid, maar ook eenvoudig te onderhouden.
Oplossingen voor warmtepompen die lawaai maken
Over het algemeen maakt een warmtepomp niet veel lawaai en is het geluid vergelijkbaar met een normaal huishoudelijk apparaat. Door een slimme plaatsing en gebruik van geluiddempende maatregelen is geluidsoverlast vaak goed te voorkomen.
Toch last van het lawaai of wil je meer weten over geluidsisolatie van warmtepompen en de mogelijkheden van Modubar? Neem dan contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag met een passende oplossing die comfortabel, duurzaam en stil is.
Geheel vrijblijvende en gespecificeerde aanbieding met prijzen en afmetingen.